Broebels

Broebels

Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het kan.
Deze uitspraak van Pippi Langkous past helemaal bij Broebels© 2018.
Een theaterstuk van moeder en dochter. Broebels heb ik samen met mijn moeder Ann Philipsen geschreven en we spelen het samen onder regie van Anneke Schröder. Broebels is een voorstelling geschikt voor theaters, opleidingsinstituten gericht op therapie en coaching en professionele instanties in de sectoren zorg en welzijn die werken met cliënten. We spelen de voorstelling in het Limburgs dialect, maar het kan ook in het ABN. Een egodocument, vormgegeven in een afwisseling van bewegingsspel, dans en tekst. Feitelijk een verslag van het proces dat moeder en dochter samen hebben doorgemaakt.

Ik verloor mijn vader plotseling op zevenjarige leeftijd en vanaf toen heb ik de overtuiging opgevat dat ik er alleen voor stond en het alleen zo zou gaan redden.
Ergens heb ik voor mezelf besloten dat ik niet belangrijk ben. Vervelende bijkomstigheid is dat als je eenmaal een overtuiging over jezelf of de wereld hebt vastgezet, je jouw wereld ook volgens die overtuiging waarneemt en interpreteert. Uit verschillende gebeurtenissen in het verleden, kleine maar ook heel ingrijpende, heb ik opgemaakt dat ik niet belangrijk ben. Het is onbewust mijn waarheid geworden.
Rond mijn veertigste levensjaar speelde die (levens) houding me dusdanig parten, dat ik ermee aan de slag ben gegaan. De eerste stap was een coachopleiding.
Ook Ann, als de (toen) afwezige moeder, werd geconfronteerd met een ontwikkelingsproces waarin zij een rol speelde.
Niet gemakkelijk om als dochter je grieven die je koestert t.o.v. je eigen moeder, tegen haar uit te spreken. Voor mijn moeder, schuldgevoel en een nieuwe overtuiging: “dat ik een slechte moeder ben”.

Al die emoties zijn niet blijven steken of verhard, integendeel. Wanneer alles uitgesproken en gevoeld wordt, is het klaar.
Oude overtuigingen verdwijnen en maken ruimte voor open en vooral, warm contact.

Tot zover een nogal persoonlijk verhaal, daarentegen wel verhelderend en helend voor allebei.
Van dit persoonlijk verhaal hebben we een universeel verhaal gemaakt omdat menig ouder, zoon of dochter zich erin kan herkennen. In de wijze van hoe we ermee om gaan. Veeg je de oude pijn onder de mat en loop je, zwijgend en ongemakkelijk verder over Broebels? Of til je dat tapijt op en veeg je de troep eronder uit?
Dat laatste hebben wij gedaan en we kunnen iedereen verzekeren dat het een godsgeschenk is.
Ook Anneke, de regisseur is voor ons een godsgeschenk. Ze voelde precies aan wat onze intentie is en heeft haar unieke bijdrage geleverd in regie en vormgeving.
Daar zijn we superblij mee!

 

Check ook Facebook voor meer beeldmateriaal, informatie en recensies of luister naar de recensie bij L1 Cultuurcafé.

Voor informatie of boekingen kun je contact opnemen met Josje via 06-21807611 of Ann: 06-31234740.
Mailen kan natuurlijk ook: info@mevrouwnilsson.nl
Broebels is door Toneelhuis LFA aangemerkt en gewaardeerd als bijzonder project.

We hebben mooie voorstellingen beleefd, waarvan de eerste en de laatste in een bomvol en muisstil theater DOK6 in Panningen.
De voorstellingen in Theater De Garage, Theater Karroessel en Pesthuyspodium zijn mede mogelijk gemaakt door